Waar moet je op letten bij het aankopen van keepershandschoenen?

Het is voor keepers vaak lastig om de juiste keepershandschoenen te kiezen. Er is veel keus en vaak onduidelijk wat belangrijk is bij het aankopen van keepershandschoenen. Bij de keuze van een nieuw paar handschoenen kun je letten op: uiterlijk, doel, budget, ondergrond en conform.

Hieronder gaan we een aantal elementen bespreken waar jij op moet letten bij het aankopen van je keepershandschoenen:

  1. Uiterlijk van de keepershandschoenen
  2. Het doel van de keepershandschoenen
  3. Jouw budget voor de keepershandschoenen
  4. De ondergrond van het veld
  5. Comfort van de keepershandschoenen
  6. Hoe zit de keepershandschoen in elkaar?
  7. 8 tips voor het onderhouden van jouw keepershandschoenen
  8. Keepershandschoenen in de sale

Uiterlijk van de keepershandschoenen

Om te beginnen kun je letten op het uiterlijk van de handschoen, denk hierbij aan de kleur, model of merk. Misschien gaat jouw voorkeur wel uit naar een bepaalde kleur die past bij jouw tenue, of wil jij per se een bepaald merk dragen.

Doel van de keepershandschoenen

Met doel wordt bedoeld, wanneer jij ze nodig denkt te hebben. Zal dit zijn voor trainingsdagen of gebruik je ze ook voor de wedstrijd? Ook kan het zijn dat je 1 paar handschoenen voor zowel trainingen als wedstrijden wil. Vaak hebben trainingshandschoenen een dikkere laag foam, dit zorgt ervoor dat de handschoenen wat langer meegaan. Bij wedstrijdhandschoenen is deze foamlaag meestal wat zachter en dit resulteert in meer grip. Het kan dus een goed idee zijn om twee paar handschoenen aan te schaffen. Zo kun je één paar voor de trainingen gebruiken en het andere paar voor de wedstrijden.

Jouw budget voor de keepershandschoenen

Ook is het belangrijk om van tevoren je budget te bepalen wat je uit wil geven aan nieuwe keepershandschoenen. Het is namelijk niet verstandig om de duurste handschoenen te kopen als je net bent begonnen met keepen. De duurdere varianten hebben vaak meer grip, maar slijten veel sneller als goedkopere. De goedkopere keepershandschoenen zijn vaak gemaakt van kunststof, deze slijten aanzienlijk minder en gaan langer mee. Ga eerst na of je weet wat voor keepershandschoenen bij jou zouden passen voordat je de duurste koopt.

De ondergrond van het veld

Daarnaast moet je ook kijken op welk soort gras je gaat spelen. Als er op kunstgras wordt gespeeld, slijt over het algemeen de foamlaag sneller. Bij gras slijt deze juist minder snel. Speel je dus vaak op kunstgras, wordt er aangeraden om handschoenen met een dikkere foamlaag te kiezen.

Comfort van de keepershandschoenen

Als laatste, en misschien wel de belangrijkste, kun je kijken naar het comfort van de keerpershandschoenen. Het is erg van belang dat ze lekker zitten en goed om de hand passen. Je wilt niet dat je handschoenen te los of te vast zitten, dus let altijd bij het kopen dat ze goed zitten.

Hoe zit een keepershandschoen in elkaar?

Een keepershandschoen is uit verschillende onderdelen opgebouwd. Daarom is het ook goed te weten wat deze onderdelen zijn en wat ze doen. De onderdelen die hieronder worden toegelicht zijn: handpalm, body, achterkant, stiknaad, vingerbescherming en sluiting.

Handpalm

Met de handpalm wordt de binnenkant van de handschoen bedoeld. Deze binnenkant bestaat meestal uit foam of latex. De handschoenen gaan langer mee als dit foam dikker is.

Achterkant

De achterkant van de keepershandschoen wordt door veel verschillende materialen gemaakt. Bij de duurdere varianten wordt er vaak latex gebruikt dat zacht aanvoelt. Dit zal ook beter om je hand zitten. Het materiaal die gebruikt worden voor de goedkopere varianten is meestal kunststof. Dit is wel een duurzamere stof, maar deze zullen wat minder lekker zitten. In de achterkant zitten kleine ventilatiegaatjes om zweethanden te verminderen.

Stiknaad

Je zou het niet verwachten, maar ook de stiknaad kan bepalend zijn voor de aankoop van jouw keepershandschoenen. Deze cuts (manier hoe er gestikt is) hebben invloed op jouw grip en hoe de handschoen past. De meest verkochte soorten zijn: flat-, rol- en negative cut. Deze worden hieronder kort toegelicht.

Flat cut
De meest klassieke cut is de flat cut. Deze handschoenen zijn aan de zijkant aan elkaar gestikt. Dit is nog steeds de meest gebruikte manier van stikken. Dit zie je ook terug in het resultaat, want de keepershandschoenen zijn niet te smal en ook niet te breed met platte vingers. Ook het vanggebied van deze handschoenen is erg groot.

Roll cut
Bij Roll cut is het vangoppervlak vergroot, doordat het latex om de vingers van de keepershandschoen is heen ‘gerold’. Het resultaat van deze gerolde latex is dat de grip verbeterd.

Negative cut
De laatste manier van stikken is de negative cut. Er wordt hier meer contact gemaakt met de bal, omdat de stiknaden aan de binnenkant van de vingers zitten. Het effect van deze stiknaden aan de binnenzijde, is dat je een betere grip hebt en bij het vangen en werpen van ballen zul je meer gevoel in je handen hebben.

Vingerbescherming

Als keeper wil je natuurlijk niet dat je vingers worden dubbelgeklapt als er een bal tegenaan komt. Veel keepershandschoenen hebben hiervoor vingerplaatjes. Bijvoorbeeld Fingersave, hiermee kunnen de vingers niet naar achter klappen. Het is ook verstandig voor jongere kinderen om dit soort handschoenen te kopen, omdat zij weinig ervaring hebben hoe zij hun vingers moeten positioneren als zij een bal willen tegenhouden. Fingersave is natuurlijk geen garantie dat je nooit meer een blessure krijgt, maar de kans wordt zeker kleiner. Ook zal dit de keepers een goed gevoel geven als zij onder de lat staan. Tegenwoordig bestaan er ook keeperhandschoenen waarbij deze Fingersafe eruit kan worden gehaald. Zo beslist jij zelf of je met of zonder Fingersave wil spelen.  

Sluiting

Het laatste waar je naar kunt kijken is de sluiting van de handschoen. Meestal kun je deze in je eigen maat maken door middel van de klittenbandsluiting. Ook bestaan er keepershandschoenen waarvan de sluiting meer elastisch is. Deze handschoenen kun je vergelijken met een enkelbandage. Dit zorgt ervoor dat de pasvorm strakker wordt.

Wanneer je al jouw favoriete keepershandschoenen hebt vergeleken, kun jij nu de beste keuze maken. Zorg wel dat je jouw perfecte keepershandschoenen goed onderhoudt, zodat ze zo lang mogelijk mee gaan. Hieronder daarvoor nog acht tips!

8 Tips voor het onderhouden van je keepershandschoenen

  1. Schaf een tweede paar aan voor de trainingsdagen. Het kan namelijk zo zijn dat er veel zand in de handschoenen terecht komt en zo slijten ze sneller. Ook spoel je dit zand steeds moeilijker weg.
  2. Neem pas nieuwe keepershandschoenen, als je ook daadwerkelijk nieuwe handschoenen nodig hebt. Als het nieuwe seizoen voor de deur staat kijk dan of je jouw handschoenen nog aan kunt. Zo scheelt dit jou ook weer geld, doordat je geen nieuwe hoeft aan te schaffen.
  3. Let op het uittrekken van de keepershandschoenen. Zet hiermee niet alle kracht op de vingers, want dit leidt tot snellere slijting van de toppen. Het beste kun je de sluiting los maken en dan je hand op je borst doen om hem vervolgens van je hand af te halen. Zo verminder je de kracht op je vingers.
  4. Om je grip optimaal te houden, kun je de foamlaag bevochtigen met lauw water. Buiten het feit dat je meer grip houdt, gaan je handschoenen dan ook langer mee!
  5. Droog je handschoenen nooit op de verwarming. Als je vindt dat ze te nat zijn, knijp het water er met de hand uit. Je moet ze dan niet uitwringen, want dit kan leiden tot beschadiging van de naden.
  6. Berg je handschoenen altijd goed op in bijvoorbeeld een tasje. Zo blijven de handschoenen goed vochtig en kun je ze snel weer gebruiken. Maak ze eerst wel even schoon voordat je ze in de tas doet.
  7. Wil jij je handschoenen langdurig ergens opbergen? Zorg er dan voor dat je ze niet op elkaar legt. Ze kunnen namelijk aan elkaar blijven plakken en er is dan een kans dat je ze stuk trekt wanneer je ze weer nodig hebt.
  8. Doe ze niet in de wasmachine mochten ze vies zijn. Spoel ze gewoon af met water, zo gaan ze het langste mee!

Keeperhandschoenen in de sale

Voetbalschoenendeals.nl heeft voor jou de beste deals voor keepershandschoenen. Zo vind je altijd de handschoen die bij jou past, voor een lage prijs. Vergelijk hier de beste aanbiedingen voor keepershandschoenen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *